Aragón

Aragón er en vinregion i nordøstlige Spania, som omfatter de tre underregionene Somontano, Campo de Borja og Cariñena. Her er noen viktige punkter om vinregionen Aragón:

Beliggenhet og klima: Aragón ligger i det innlandet av Spania, nord for Madrid. Regionen har et kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre. Den er også preget av variasjoner i høyde og topografi. Dette skaper forskjellige mikroklimaer som passer for dyrking av forskjellige druesorter.

Vinproduksjon: Aragón er kjent for å produsere både røde og hvite viner, men det er de røde vinene som dominerer. De viktigste druesortene som dyrkes i regionen inkluderer Garnacha (Grenache), Tempranillo, Syrah og Macabeo. Garnacha er spesielt viktig og brukes ofte som en enkeltstående drue eller i blandinger. Rødvinene fra Aragón er kjent for sin rike fruktighet, krydderaktige undertoner og gode tanninstruktur. Hvite viner fra regionen er vanligvis friske, aromatiske og elegante.

Vinområder: Aragón er delt inn i flere vinområder, hvorav de mest kjente er Somontano, Campo de Borja og Cariñena. Somontano er kjent for sine elegante røde og hvite viner, Campo de Borja er kjent for sine kraftige røde viner laget hovedsakelig av Garnacha-druen, mens Cariñena er kjent for sin rike, konsentrerte og krydret røde viner.

Smak og aroma: Rødvinene fra Aragón har ofte en intens og kompleks karakter. De kan ha smaker av modne bær, plommer, kirsebær, krydder, lakris og mokka. Hvite viner fra regionen kan ha preg av sitrusfrukt, hvite blomster og mineraler.

Matparinger: Røde viner fra Aragón passer godt til kjøttretter som lam, oksekjøtt, viltkjøtt og grillet kjøtt. De kraftige og krydrede rødvinene er også gode følgesvenner til krydret mat som tapas, spansk chorizo og iberisk skinke. Hvite viner fra Aragón er flotte med sjømat, fiskeretter, salater og milde oster.

Aragón er en spennende vinregion med en rik vintradisjon og et bredt spekter av viner å utforske. Dens unike klima, mangfoldige terroir og bruk av tradisjonelle druesorter gir viner med autentisk karakter og smak.