Provence

Provence er en berømt vinregion i Sør-Frankrike, kjent for å produsere elegante og aromatiske roséviner. Her er noen viktige punkter om Provence som vinregion:

Beliggenhet: Provence-regionen ligger i det sørøstlige hjørnet av Frankrike, og strekker seg fra Middelhavskysten til Alpene. Den omfatter flere underregioner, inkludert Côtes de Provence, Bandol, Coteaux d’Aix-en-Provence og Coteaux Varois en Provence.

Druesorter: Provence er mest kjent for sin produksjon av rosévin, og de viktigste druesortene som brukes er Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre og Tibouren. Noen produsenter bruker også hvite druesorter som Rolle (Vermentino) og Clairette for å lage hvite viner, samt røde druesorter som Syrah og Cabernet Sauvignon for å lage røde viner.

Vinproduksjon: Rosévin er den mest fremtredende stilen i Provence, og det utgjør omtrent 80% av den totale vinproduksjonen i regionen. Rosévinene fra Provence er preget av sin lyse farge, friske fruktighet, elegante aromaer og delikate smaker. De lages ofte ved kort skallkontakt for å oppnå den ønskede fargen og karakteren.

Terroir: Provence har et varmt og tørt middelhavsklima, som gir optimale forhold for vindyrking. Jordsmonnet varierer fra kalkstein og leire i kystområdene til skifer og sandstein i fjellene. Dette mangfoldet bidrar til å gi vinene sine unike smaker og stiler.

Matparinger: Provence-roséviner er allsidige og passer godt til mange retter. De er flotte følgesvenner til sjømat, skalldyr, salater, grønnsaksretter, lett krydret mat og også som en forfriskende aperitiff.

Provence er en ettertraktet vinregion kjent for sin høye kvalitet på roséviner. Med sin vakre natur, solrike klima og fokus på naturlig og bærekraftig vinproduksjon, fortsetter Provence å tiltrekke seg vinelskere fra hele verden som ønsker å oppleve det beste av rosévin.