Rioja

Rioja er en anerkjent vinregion i Nord-Spania, og den er kjent for å produsere noen av Spanias mest prestisjefylte og tradisjonsrike viner. Her er noen viktige punkter om Rioja som vinregion:

Beliggenhet: Rioja ligger i den nordlige delen av Spania og omfatter tre regioner: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental (tidligere kjent som Rioja Baja). Den er avgrenset av fjellkjeden Sierra de Cantabria i nord og elven Ebro i sør.

Druesorter: Rioja er kjent for å dyrke både røde og hvite druesorter. De viktigste røde druene er Tempranillo, Garnacha (Grenache), Graciano og Mazuelo (også kjent som Carignan). Blant de hvite druesortene er Viura (også kjent som Macabeo), Malvasía og Garnacha Blanca mest vanlige.

Vinstiler: Rioja-viner er kjent for sin evne til å eldes og utvikle kompleksitet over tid. Tradisjonelt sett har Rioja-viner blitt klassifisert etter aldringskategorier som Crianza, Reserva og Gran Reserva, basert på hvor lenge de er modnet på fat og flasker før de blir sluppet for salg. Crianza-viner modnes minst ett år på fat og et år på flaske, Reserva-viner modnes minst ett år på fat og to år på flaske, mens Gran Reserva-viner modnes minst to år på fat og tre år på flaske.

Klima og terroir: Rioja har et moderat klima med påvirkning fra Atlanterhavet og fjellene som gir beskyttelse mot ekstreme værforhold. Jordsmonnet varierer mellom de tre underregionene, men vanlige typer inkluderer leire, kalkstein og sandholdig leire. Denne variasjonen i terroir gir viner med forskjellige stiler og smaksprofiler.

Vinhus og kooperativer: Rioja er hjemmet til en rekke anerkjente vinhus og kooperativer som har spilt en viktig rolle i regionens suksess. Noen av de mest kjente produsentene inkluderer Marqués de Riscal, CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España), Bodegas Muga og Bodegas López de Heredia Viña Tondonia.

Rioja-viner er kjent for sin balanse, eleganse og kompleksitet, og de har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Regionen byr på et bredt utvalg av viner som passer til ulike smakspreferanser og anledninger, enten det er ungdommelige og fruktige Crianza-viner eller mer komplekse og lagringsdyktige Gran Reserva-viner.