Savoie

Savoie er en vinregion som ligger i de østlige delene av Frankrike, nær grensen til Sveits. Her er noen nøkkelelementer om Savoie som vinregion:

Beliggenhet: Savoie ligger i Alpene, og regionen er omgitt av imponerende fjellandskap. Den strekker seg fra Genèvesjøen i nord til Grenoble i sør. Regionen har et relativt kjølig klima og store høydeforskjeller, som påvirker vinstilen og dyrkingen av druene.

Druesorter: Savoie er kjent for sine unike og lokale druesorter. De mest utbredte hvite druesortene inkluderer Jacquère, Altesse, Chasselas og Roussanne. For røde viner dyrkes Gamay, Mondeuse og Pinot Noir. Noen produsenter eksperimenterer også med internasjonale druesorter som Chardonnay og Syrah.

Vinstiler: Savoie er kjent for sine friske og aromatiske hvite viner, som ofte har en mineral og sitruspreget karakter. De hvite vinene kan variere fra tørre og sprudlende til fyldige og komplekse. De røde vinene er vanligvis lette til middels fyldige, med fruktige aromaer og en frisk syrestruktur.

Terroir: Savoie har en variert geologi og jordsmonn, inkludert kalkstein, skifer og leire. Høydeforskjellene i regionen skaper forskjellige mikroklimaer som påvirker modningen av druene. Vinmarkene er ofte bratte og terrasserte på fjellsidene.

Vinproduksjon: Savoie er kjent for å produsere friske og livlige viner som gjenspeiler det alpine terroiret. Mange av vinene er produsert i små kvanta av uavhengige vinprodusenter og familiedrevne vingårder. Regionen produserer også en unik musserende vin kjent som «Roussette de Savoie».

Savoie-vinene passer godt til regionale retter som raclette, fondue, oster og lokale spesialiteter som tartiflette. De er også flotte følgesvenner til fersk sjømat og lette sommersalater. Savoie er en spennende vinregion å utforske for de som er ute etter å oppdage unike og karakterfulle viner som er typiske for dette alpine området.